Róże z cynamonem i jabłkami
Składniki: 375 mleka 600g maki 20g świeżych drożdży 80g masła 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 70g cukru brązowego 1 łyżka cynamonu 1 jabłko 30g migdałów 125 ml płynnego miodu
375mnl mleka podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nim 20g świeżych drożdży. Całość odstawaliśmy na 15min
W rondelku roztapiamy 80g masła do którego po przestudzeniu dodajemy łyżkę cukru pudru a następnie łączymy z mlekiem i drożdżami.
Do płynnych składników dodajemy 600g mąki i jedno jajko.
Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej elastycznej masy.
Ciasto odkładamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy na placek w kasztance prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Następnie równomiernie posypujemy go czterema łyżkami cukru brązowego jedną łyżką cynamonu migdałami i pokrojonym w dość drobną kostkę jabłkiem.
Zwijamy wzdłuż krótszego boku.
Kroimy na 8 plastrów które wykładamy na papier do pieczenia a następnie polewamy miodem i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Po upieczeniu polewamy lukrem oraz płatkami migdałów. Smacznego!