Róże z cynamonem i jabłkami

Składniki: 375 mleka  600g maki  20g świeżych drożdży 80g masła  1 łyżka cukru pudru   1 jajko  70g cukru brązowego  1 łyżka cynamonu  1 jabłko  30g migdałów  125 ml płynnego miodu

375mnl mleka podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nim 20g świeżych drożdży. Całość odstawaliśmy na 15min

W rondelku roztapiamy 80g masła do którego po przestudzeniu dodajemy łyżkę cukru pudru a następnie łączymy z mlekiem i drożdżami. 

Do płynnych składników dodajemy 600g mąki i jedno jajko. 

Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej elastycznej masy. 

Ciasto odkładamy  pod przykryciem  na godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy na placek w kasztance prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Następnie równomiernie posypujemy go czterema łyżkami cukru brązowego jedną łyżką cynamonu migdałami i pokrojonym w dość drobną kostkę jabłkiem. 

Zwijamy wzdłuż krótszego boku.

Kroimy na 8 plastrów które wykładamy na papier do pieczenia a następnie  polewamy miodem i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

Po upieczeniu polewamy lukrem oraz płatkami migdałów. Smacznego!